Postcrossing Official Forum
Not logged in [Login - Register]
Go To Bottom


Printable Version  
 Pages:  1    3    5  ..  7
Author: Subject: Di Mana Anda Membeli Poskad?
doreenchin
New Member
**


Avatar


Posts: 3
Registered: 25-11-2012
Location: Kedah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: osarin
Member Is Offline

Mood: Happy Holiday :)

[*] posted on 20-1-2013 at 01:21 PM


Sungai Petani poskad
ada jual poskad kat book store around village mall, nama kedai lupa, book store opposite ada jual manisan cina, harga dalam RM0.70- RM1.00

alor star poskad
poskad juga ada jual di muzium padi alor star, u boleh habat security nak beli poskad kat souvenir shop, dia boleh bagi lalu, tapi harga agak mahal RM2 dan ke atas.

muzium A/S poskad 1set RM6, kalau tak silap saya, menara telekom macam ada jual, tapi mau bayar RM3 untuk tiket masuk so i tak mau naik... kalau satu hari saya naik i mai sini lapor lagi :D

If u mau cari poskad lama pulau pinang, boleh pergi opposite pizza hut & KFC di limbong Kapal alor star, sana ada satu store india jual satu keping RM 0.50

poskad sana sudah lama, dan banyak habuk, bila habis pilih,tangan saya hitam semua :P ( sayang sekali tak ada jual poskad alor star)

poskad titanic
boleh dapat kat alor star mall souvenir shop, nama kedai living cabin, ada 2 size, size biasa 1, dan size super large macam ada A5(agak agak sahaja) harga RM1-2, kalau tak silap. :smilegrin:

lapor sampai sini ~ sekian terima kasih ~~~
View user's profile View All Posts By User
doreenchin
New Member
**


Avatar


Posts: 3
Registered: 25-11-2012
Location: Kedah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: osarin
Member Is Offline

Mood: Happy Holiday :)

[*] posted on 21-1-2013 at 05:45 AM


Lupa ada satu info lagi,

kalau mau free poskad boleh dapat kat tourism centre a/s sebelah balai Bomba yang dekat pejabat Pos Besar Jalan Raja ~

poskad itu size uniq minta dari pegawai ,dia akan bagi you.:D
View user's profile View All Posts By User
zurasayang77
New Member
**




Posts: 16
Registered: 13-2-2013
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zurasayang77
Member Is Offline


[*] posted on 13-2-2013 at 02:32 PM


Sesiapa boleh bagi idea untuk mencari poskad d sekitar KL dan Selangor, selain dr Central Market? Especially poskad yang unik ;)
View user's profile View All Posts By User
jsea
New Member
**




Posts: 9
Registered: 9-11-2011
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Jsea
Member Is Offline


[*] posted on 25-2-2013 at 12:57 PM


introducing Pen-ahh to our postcrosser.

They are a group of UM Architecture students that sells postcard on business day.
Price is cheap at 50 cents/piece, illustration quality is OK but at least unique. Paper is not the super hard type (some will say it is quite soft) but at least glossy.

Trying to get them more business so I wouldn't be stuck with boring Yaccine travel card forever :D

Can browse their FB for more details. with postcard design too...
https://www.facebook.com/penahhmatahitam

design 1:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=300881646664849&set=a.29...

design 2:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=415457868540559&set=a.29...
View user's profile View All Posts By User
SLLiew
Member
*****


Avatar


Posts: 578
Registered: 8-8-2006
Location: Penang Island
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: SLLiew
Member Is Offline

Mood: Fantastic

[*] posted on 25-2-2013 at 05:08 PM


Quote: Originally posted by jsea  
introducing Pen-ahh to our postcrosser.

They are a group of UM Architecture students that sells postcard on business day.
Price is cheap at 50 cents/piece, illustration quality is OK but at least unique. Paper is not the super hard type (some will say it is quite soft) but at least glossy.

Trying to get them more business so I wouldn't be stuck with boring Yaccine travel card forever :D

Can browse their FB for more details. with postcard design too...
https://www.facebook.com/penahhmatahitam

design 1:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=300881646664849&set=a.29...

design 2:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=415457868540559&set=a.29...


Jsea, Mungkin boleh create poskad yang kini tak dapat di beli atau susah nak cari oleh postcard collectors di Malaysia and worldwide. Senarai ini pendapat saya, mungkin ada suggestions dari collector lain.

1. Archaelogy of Lenggong Valley - UNESCO World Heritage
2. Mak Yong - UNESCO Intangible Cultural Heritage
3. Peta Malaysia yang menunjukkan negeri negeri
4. Bendera Malaysia
5. Lighthouse
6. Royalty Malaysia
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
doreenchin
New Member
**


Avatar


Posts: 3
Registered: 25-11-2012
Location: Kedah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: osarin
Member Is Offline

Mood: Happy Holiday :)

[*] posted on 26-2-2013 at 06:37 AM


Quote: Originally posted by SLLiew  
Quote: Originally posted by jsea  
introducing Pen-ahh to our postcrosser.

They are a group of UM Architecture students that sells postcard on business day.
Price is cheap at 50 cents/piece, illustration quality is OK but at least unique. Paper is not the super hard type (some will say it is quite soft) but at least glossy.

Trying to get them more business so I wouldn't be stuck with boring Yaccine travel card forever :D

Can browse their FB for more details. with postcard design too...
https://www.facebook.com/penahhmatahitam

design 1:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=300881646664849&set=a.29...

design 2:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=415457868540559&set=a.29...


Jsea, Mungkin boleh create poskad yang kini tak dapat di beli atau susah nak cari oleh postcard collectors di Malaysia and worldwide. Senarai ini pendapat saya, mungkin ada suggestions dari collector lain.

1. Archaelogy of Lenggong Valley - UNESCO World Heritage
2. Mak Yong - UNESCO Intangible Cultural Heritage
3. Peta Malaysia yang menunjukkan negeri negeri
4. Bendera Malaysia
5. Lighthouse
6. Royalty Malaysia



harap harap kali ini poskad visit malaysia 2014 ada wajah baru~
View user's profile View All Posts By User
jsea
New Member
**




Posts: 9
Registered: 9-11-2011
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Jsea
Member Is Offline


[*] posted on 27-2-2013 at 03:50 PM


I'm not in Pen-ahh group... Just thought that talents should be introduce around :)

Maybe some one can feedback to Pen-ahh team and work out some design?
View user's profile View All Posts By User
NurFatinZahra
New member
*




Posts: 1
Registered: 17-3-2013
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: NurFatinZahra
Member Is Offline


[*] posted on 17-3-2013 at 08:07 AM


ohh wow thanks a lot. I've been looking for postcards around A/S area.
Nampaknya memang tak ada di pekan rabu, kuih2 ada lah..
View user's profile View All Posts By User
SLLiew
Member
*****


Avatar


Posts: 578
Registered: 8-8-2006
Location: Penang Island
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: SLLiew
Member Is Offline

Mood: Fantastic

[*] posted on 17-3-2013 at 02:49 PM


Hujung minggu ada pergi ke Subang Jaya dan LCCT.

Di Sunway Pyramid, ada kedai souvenir yang menjual souvenir Petronas Twin Tower - ada banyak jenis poskad Petronas Twin Tower - RM1.20 dan RM1.50 - beli dua jenis RM1.50 untuk koleksi sendiri.

Ada nampak 3D poskad di Sunway Pyramid dan Subang Parade - angkasa dan binatang - tetapi harga tinggi RM15.50 - jadi tak mahu beli :)

Di LCCT, ada peti surat tetapi satu tempat yang menjual poskad - satu jenis - aerial view Masjid Negera - kesian kepada traveller2 di LCCT.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
tjclassic8482
Member
***


Avatar


Posts: 22
Registered: 31-12-2009
Location: Shah Alam/Kuala Lumpur
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: tjclassic8482
Member Is Offline

Mood: starting back again

[*] posted on 18-3-2013 at 03:49 AM


Saya ada kawan akan datang dari Labuan. Saya pun tak tahu samada ada jual poskad Labuan di sana. Kalau siapa ada gambar poskad Labuan, minta tolong publish kat sini. Kalau ada, saya nak minta kawan saya tolong belikan dari sana.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
SLLiew
Member
*****


Avatar


Posts: 578
Registered: 8-8-2006
Location: Penang Island
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: SLLiew
Member Is Offline

Mood: Fantastic

[*] posted on 18-3-2013 at 06:41 AM


Quote: Originally posted by tjclassic8482  
Kalau siapa ada gambar poskad Labuan, minta tolong publish kat sini.


Koleksi poskad2 Labuan saya - 11 jenis :)

http://smspostcard2.blogspot.com/search/label/Malaysia%20-%20FT%20L...

Kalau boleh arrange, saya nak Mel Rakyat yang pos dari Labuan :)
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 19-3-2013 at 11:27 AM


Quote: Originally posted by tjclassic8482  
Saya ada kawan akan datang dari Labuan. Saya pun tak tahu samada ada jual poskad Labuan di sana. Kalau siapa ada gambar poskad Labuan, minta tolong publish kat sini. Kalau ada, saya nak minta kawan saya tolong belikan dari sana.


http://cikgudalepostcards.blogspot.com/search/label/W.P.%20Labuan

ada banyak tapi tak sempat mau scan dan upload. ni salah satu. kalau nak beli lebih mudah di ujana kewangan ka apa nama dia. kebanyakannya adalah saiz besar.dan ada kemungkinan juga boleh dapat poskad dari brunei.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
Nadiatul
New Member
**




Posts: 2
Registered: 9-4-2013
Location: Kota Bharu
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: nadiatul
Member Is Offline


[*] posted on 9-4-2013 at 02:35 PM


Salam 1 Malaysia semua.
If area Kota Bharu, boleh beli postcard di :
1. bookstore Pustaka Darul Naim. 5minit dari bus stop KB & sederet dgn pos office. harga 80sen sekeping. choice xbnyak and biasa2 je.
2. Souvenir shop atas Bazar buluh kubu. harga rm1 sekeping. sgt lawa tp xbanyak and limited.

hehe.sekian.

View user's profile View All Posts By User
Matthew07
Member
***




Posts: 77
Registered: 30-12-2011
Location: Penang
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Matthew07
Member Is Offline

Mood: Postcard Mood :)

[*] posted on 9-4-2013 at 06:47 PM


Quote: Originally posted by Nadiatul  
Salam 1 Malaysia semua.
If area Kota Bharu, boleh beli postcard di :
1. bookstore Pustaka Darul Naim. 5minit dari bus stop KB & sederet dgn pos office. harga 80sen sekeping. choice xbnyak and biasa2 je.
2. Souvenir shop atas Bazar buluh kubu. harga rm1 sekeping. sgt lawa tp xbanyak and limited.

hehe.sekian.



Thanks for the info. :) And selamat datang ke forum ni, hehe. :)
View user's profile View All Posts By User
SLLiew
Member
*****


Avatar


Posts: 578
Registered: 8-8-2006
Location: Penang Island
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: SLLiew
Member Is Offline

Mood: Fantastic

[*] posted on 10-4-2013 at 05:13 AM


Quote: Originally posted by Nadiatul  

If area Kota Bharu, boleh beli postcard di :
1. bookstore Pustaka Darul Naim. 5minit dari bus stop KB & sederet dgn pos office. harga 80sen sekeping. choice xbnyak and biasa2 je.
2. Souvenir shop atas Bazar buluh kubu. harga rm1 sekeping. sgt lawa tp xbanyak and limited.




Ada jual poskad di Muzium Kota Bharu ka? Ada poskad peta negeri Kelantan? Saya masih mencari poskad Mak Yong - Mak Yong diiktirafkan "UNESCO Intangible Cultural Heritage" - kalau jumpa poskad ini, boleh swap dengan saya....
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
kkkhor
Member
***




Posts: 39
Registered: 27-10-2008
Location: Ipoh, Perak.
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: OK lahhh.. Not Bad.

[*] posted on 19-5-2013 at 04:44 AM


Ada poskad jual kat

1. Kota Matsuri , Langkawi. RM1 sekeping (6 jenis)
2. Taman Buaya, Langkawi. RM0.80 sekeping (4 jenis)
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
camysim
New member
*




Posts: 1
Registered: 24-5-2013
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: camysim
Member Is Offline


[*] posted on 24-5-2013 at 05:21 PM


any place can find postcard in klang valley?
View user's profile View All Posts By User
kkkhor
Member
***




Posts: 39
Registered: 27-10-2008
Location: Ipoh, Perak.
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: OK lahhh.. Not Bad.

[*] posted on 25-5-2013 at 07:04 AM


Poskad ada jual kat Kedah Sultan Halim Airport

Yacine Production. RM1 each , RM4 for 5
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
tjclassic8482
Member
***


Avatar


Posts: 22
Registered: 31-12-2009
Location: Shah Alam/Kuala Lumpur
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: tjclassic8482
Member Is Offline

Mood: starting back again

[*] posted on 6-6-2013 at 02:54 AM


Di JB susah cari poskad Johor.
Ini saya jumpa di Senai Airport --> http://projeksatudunia.blogspot.com/2013/06/malaysia-johor-johor-ba...
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 364
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 6-6-2013 at 04:29 AM


TJ - art postcard tu ada di jual di Segget Walk, tengah bandar JB. Ada 5 or 4 designs if tak silap....mine dah habis. :(

Memang susah nak cari postcard view JB...takda rasanya! Yang ada mostly art. If you go to Jaro, dekat Hospital Sultanah Aminah, ada art postcard gak. Views of JB. Black and white tapi mostly dah yellowish! Also ada art postcard on tarian. Ni mahal sket sebab Jaro ni centre for OKU so kira menderma gaklah....Again, I dah abes stock cards ni! :P
View user's profile View All Posts By User
tjclassic8482
Member
***


Avatar


Posts: 22
Registered: 31-12-2009
Location: Shah Alam/Kuala Lumpur
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: tjclassic8482
Member Is Offline

Mood: starting back again

[*] posted on 6-6-2013 at 04:45 AM


Patut la, bila view sent galleries Postcrossers from Johor nampak poskad Yacine saja.
Ada kat Popular bookstore satu shopping complex tu, tapi ada sticker harga color kuning pulak kat belakang poskad. I expect Harris yang besar kat Tebrau City ada jual poskad tapi tak ada juga.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 364
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 6-6-2013 at 08:16 AM


TJ - tak payahlah cari kat bookstores...memang takda! I penah pegi not-so-huge bookstores like the one kat Angsana....pun takda! Salesgirl tu look at me one kind when I asked ada postcards tak??!!! :P:D
View user's profile View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 7-6-2013 at 02:49 AM


[quote=5709292&tid=51212&author=SLLiew]

Saya masih mencari poskad Mak Yong - Mak Yong diiktirafkan "UNESCO Intangible Cultural Heritage" - kalau jumpa poskad ini, boleh swap dengan saya.... [/ rquote]

Mcm pernah nampak poskad Mak Yong oleh Yachine di Central Market, KL.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
tjclassic8482
Member
***


Avatar


Posts: 22
Registered: 31-12-2009
Location: Shah Alam/Kuala Lumpur
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: tjclassic8482
Member Is Offline

Mood: starting back again

[*] posted on 7-6-2013 at 03:06 AM


Quote: Originally posted by charlie_dale  
[quote=5709292&tid=51212&author=SLLiew]

Saya masih mencari poskad Mak Yong - Mak Yong diiktirafkan "UNESCO Intangible Cultural Heritage" - kalau jumpa poskad ini, boleh swap dengan saya.... [/ rquote]

Mcm pernah nampak poskad Mak Yong oleh Yachine di Central Market, KL.

Saya dah cari pelusuk Central Market (CM) tapi tak jumpa, mungkin yang Dale rasa pernah nampak tu poskad Wayang Kulit. Saya seminggu 2 kali mesti masuk dan survey CM kalau-kalau ada rare poskad atau poskad-poskad baru. Petang ni pun saya akan singgah situ. Salegirls kat kedai-kedai tu pun dah kenal saya.
Poskad-poskad lama kat CM ada jual kat 3 kedai, semua tokey yang sama cuma kedai jer yang lain. Kebanyakkannya poskad Malaysia Heritage dan poskad-poskad lama Penang, RM1.00 satu. Disusun dalam vertical wooden rack warna biru muda. Lokasi kedai-kedai; kedai pertama belah kiri dari pintu masuk belakang, lagi satu naik tangga dari pintu belakang betul-betul depan tangga (poskad diperaga dalam rak yang boleh pusing), dan yang terbaru dekat dengan area ATM mesin CIMB & Maybank (poskad dalam vertical wooden rack warna biru mcm kat kedai yang pertama tadi). Semua kedai-kedai ni dijaga oleh Bangladeshi.
Dalam CM juga ada satu kedai jual souvenirs dari Sarawak yang jual poskad Sarawak tapi harga memang rip-off; sekeping RM2.50.
Kat area Jln Tunku Abd Rahman menghala dataran, ada satu bookstore belah kiri yang jual poskad, tak ingat namanya, signboard warna biru tua, dulu ada jual poskad-poskad keluaran Oriental Pearl (poskad yang ada gambar kebun getah dan kelapa sawit, belakang poskad ada tulis Cina dan Jepun). Sudah lama tak singgah situ walaupun kalau drive balik kerja memang lalu situ.
Di kawasan Tugu Negara pun ada jual poskad selain Yacine, kualiti dah kuning kena cahaya matahari. Kebanyakannya saya dah borong 2 bulan lepas.
Sekian sahaja melapurkan dari Kuala Lumpur.

Nota :
Bercakap pasal poskad Mak Yong ni, saya ada plan dengan kawan nak print poskad, capital ada, tapi resources tak ada pasal Mak Yong dah diharam kat Kelantan. Kawan saya org Kelantan and a pro cameraman, dia cakap dia dah tanya orang Kelantan dan dimaklumkan memang kat ceruk-ceruk kampung dah tak ada pentas Mak Yong.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 7-6-2013 at 08:52 AM


Tjclassic, comfirm bukan wyg kulit. Tp nanti sa balik sa check collection sa.

Anyway sa pun berada di CM sekitar jam 2++ then pergi GPO beli mel 1Malaysia tu. Yg kedaijual poskad lama tingkat 1 depan tangga blkg mmg jumpa. Yg 2 lg x perasan. Kedai anuar din pun ada jual poskad 50 sen tp stok da sikit.

Pasal buat poskad pun saya ada plan tp saya plan mo keluarkan theme military. Tapi belum terdaya nak gerakkan. Bahan banyak, sumber gmbr pun baik punya.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
 Pages:  1    3    5  ..  7

  Go To Top

Imprint