Postcrossing Official Forum
Not logged in [Login - Register]
Go To Bottom


Printable Version  
 Pages:  1    3  ..  22
Author: Subject: Selamat Datang ke Forum
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

cool.gif posted on 16-9-2006 at 01:09 PM
Selamat Datang ke Forum


Selamat datang kepada semua :D BM Forum ni terbuka untuk semua warga Malaysia kat Postcrossing ni di mana jua anda berada. Despite the name BM as only to represent Malaysia, you can always write in any language you're most comfortable with.. BM ke, BI ke... kira universal la. Takda masalah nye :) Okay, kat thread ni korang bleh introduce masing2.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 16-9-2006 at 01:14 PM


OK, I start dulu.

I'm imajica, nama sebenar ilyani, umur 23, besday 20 Jun :D I started Postcrossing sejak akhir tahun lepas, dapat tahu dari sorang FB swapper dari Belgium. Hehe.. masa tu takde aktiviti sangat, jadi layan FBs kejap. Skarang bila dah obsessed ngan Postcrossing ni aktiviti lain pun dah tak terlayan. La ni macam terpaksa start kumpul setem jugak.. tengok lar camana jadinya. Poskad dapat dalam 770, bleh tengok kat sini . Nak cakap apa lagi?? Segan la nak introduce banyak2.. okey la trimas for your time.

Who's next?
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 342
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 18-9-2006 at 03:37 AM


Ok..let me be the next person....

Name Nurulhuda, from Muar, Johor. Umur tak yah tahu!!! :P (Pompuan bila dah very lanjut usia, do not like to talk about age!!!! :P). Start simpan postcards quite recent gak, since last 3 years. Postcards quantity would probably be around 300 pieces. Very active in yahoo and hotmail postcard groups. With postcrossing, baru start late last year. Kenal postcrossing pun through a yahoo group exchanger. Joined forum bila imajica jemput (Thanks imajica!!) :)

Lebih serious in stamps collecting actually. This is an ongoing hobby since umur 7 tahun!!! My stamp albums dah lebih 30 big ones, masih guna old Made in China albums, now susah nak beli, so beli yang local made, which quality tak berapa elok. Favorite would be Malaysian stamps of course, dulu simpan used, the past 4 years, mint only. Foreign countries pun suka jugak, both mint and used. Now trying to build up my exotic countries' collections....

Happy to know ramai gak younger generation in Malaysia yang suka postcards/stamps. Sebab so far asyik jumpa orang tua2 cam saya je, ingatkan when we die, these hobbies would go off also.......;) Now dalam process encourage anak buah to like stamps and cards...so far belum berjaya!!!! :P

Next.............
View user's profile View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 18-9-2006 at 03:53 AM


Nama Ibrahim, asal perak tapi menetap kat KL lama dah, umur dalam 30'an (tua dah), kira kalau bebudak belas tahun dia akan panggil pakcik, tapi kekdang2 tu rasa macam umur baru 17 je. baru je start hobby ni 2 tahun lepas masa tu dengan Pitiwee. poskad yang ada tak tahu berapa exactly sebab semua simpan dalam kotak kayu, tapi poskad yang dah hantar setakat ni 542 keping (tak termasuk official postcrossing and pitiwee postcards).

selain poskad kumpul used stamps, tapi hanya setakat menghargai seni diatas satu keping kertas yang kecil yang dipanggil setem. tak terikat dengan katalog ataupun ragam uncle - uncle yang pro collector tu, cuma sekadar minat je, tak lebih dari tu.

poskad dan setem adalah sebahagian daripada stress relief yang dicadangkan oleh doktor sebab kekadang kita terfikir gak kenapa manusia ni ada hobi, sebenarnya sebahagian dari terapi diri, kekadang bila pandang poskad dengan setem ni kita boleh hilangkan segala hectic dan panic dalam diri kita, sebentar di alam lain. itu sebabnya ramai yang kita tengok dah 50'an pun masih buat benda ni.

untuk younger generation, keep up a good work, buat apa yang termampu je, lagi pun benda ni part time je, kalau nak jadi full time baik bukak kedai poskad. untuk yang bertanya apasal letak nama "asianpunk", saje je nak nampak muda
View user's profile View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 18-9-2006 at 05:20 AM


Pitiwee?? *googled jap* ooo.. tak penah tau belum ni. Bes tak kat situ? Yahoo & Hotmail groups pun tak penah amik tau. I mula2 ngan Postcrossing je..

@newrule: 30 stamp albums??? :o *pengsan* mesti your room dah macam kaunter filateli kan :D Nak pi tengok laa.. ;) hari tu penah baca satu ayat ni.. dekat mana ntah, dia cakap collecting stamps ni King of hobbies, hobby of the Kings :)
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 18-9-2006 at 06:21 AM


Quote:
Originally posted by imajica
Pitiwee??


Pitiwee ni macam postcrossing gak, tapi dia buat tiap-tiap bulan dan kita boleh pilih partner kita berapa orang kita nak maksimum 10 orang, tapi benda ni takde dah sebab moderator dia dah penat. cuma yahoo group dia je masih hidup, yang lain tu takde dah
View user's profile View All Posts By User
chibouqui
New Member
**




Posts: 5
Registered: 16-9-2006
Location: Quebec City, Canada
Member Is Offline

Mood: No Mood

[*] posted on 19-9-2006 at 06:48 PM


hello...
me chibouqui....
asal N9, tapi sekarang duk kat quebec city sebab laki me orang sini...
so suri rumah dan pelajar bahas aperanchis...
hobi travellah... alhamdulilah 18 countries so far dan minat postcard ni dah lama... me selalu kirim postcard utk diri sendiri masa travel :)

ni blog me... catatan harian me kat sini..
http://chibouqui.blogspot.com/
View user's profile View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 20-9-2006 at 12:51 AM


Quote:
Originally posted by chibouqui

hobi travellah... alhamdulilah 18 countries


best kan dapat travel tempat orang (kalau orang peranchis dia ada sengau sikit kat R tu), takat ni baru 7 negara je merasa pegi, tu pun dekat2....................................... jauh berjalan luas pengalaman
View user's profile View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 20-9-2006 at 01:05 AM


chibouqui = 18 countries.. asianpunk = 7 countries.. bestnya.. :)

masa saya berpeluang jauh dari msia
saya pun suka kirim poskad untuk diri sendiri.
dan jugak untuk kawan-kawan..
tapi sayang, masa tu tatau lagi pasal postcrossing..
kalau tak, dah tentu borong poskad banyak-banyak.. :)
View user's profile View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 342
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 20-9-2006 at 01:43 AM


Quote:
Originally posted by chibouqui
hello...
me chibouqui....
asal N9, tapi sekarang duk kat quebec city sebab laki me orang sini...
so suri rumah dan pelajar bahas aperanchis...
hobi travellah... alhamdulilah 18 countries so far dan minat postcard ni dah lama... me selalu kirim postcard utk diri sendiri masa travel :)

ni blog me... catatan harian me kat sini..
http://chibouqui.blogspot.com/


u are so lucky!!! i ni memang envy gila orang dapat dok overseas (org msia yg lupa daratan ler!!! :P). dah lah tu, dah travel to 18 countries...my goodness, mmg best habis tu!!!

so many years ago, pernah studied and lived in US, in Seattle to be exact, for about 10 years, sikit lagi nak jadi PR tapi parents tak approve...dgn berat hati terpaksa balik!!! :D

good luck in learning french...pas ni leh cakap french ngan slang N9 eh...wouldn't that be neat!!!! ;)
View user's profile View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 342
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 20-9-2006 at 01:44 AM


Quote:
Originally posted by ketupat
chibouqui = 18 countries.. asianpunk = 7 countries.. bestnya.. :)

masa saya berpeluang jauh dari msia
saya pun suka kirim poskad untuk diri sendiri.
dan jugak untuk kawan-kawan..
tapi sayang, masa tu tatau lagi pasal postcrossing..
kalau tak, dah tentu borong poskad banyak-banyak.. :)


ketupat - intro lah diri, kita kan tengah dlm process nak kenal each other more nih.......sila...sila....:D
View user's profile View All Posts By User
chibouqui
New Member
**




Posts: 5
Registered: 16-9-2006
Location: Quebec City, Canada
Member Is Offline

Mood: No Mood

[*] posted on 20-9-2006 at 01:58 AM


Quote:
Originally posted by newrule
Quote:
Originally posted by chibouqui
hello...
me chibouqui....
asal N9, tapi sekarang duk kat quebec city sebab laki me orang sini...
so suri rumah dan pelajar bahas aperanchis...
hobi travellah... alhamdulilah 18 countries so far dan minat postcard ni dah lama... me selalu kirim postcard utk diri sendiri masa travel :)

ni blog me... catatan harian me kat sini..
http://chibouqui.blogspot.com/


u are so lucky!!! i ni memang envy gila orang dapat dok overseas (org msia yg lupa daratan ler!!! :P). dah lah tu, dah travel to 18 countries...my goodness, mmg best habis tu!!!

so many years ago, pernah studied and lived in US, in Seattle to be exact, for about 10 years, sikit lagi nak jadi PR tapi parents tak approve...dgn berat hati terpaksa balik!!! :D

good luck in learning french...pas ni leh cakap french ngan slang N9 eh...wouldn't that be neat!!!! ;)


me ni memang suka travel... ni pun jumpa laki me masa comot comot mengembara kat nepal.. dapat pulak sekaki... panjang langkah lah lepas tu....

heheh memang pun... tapi projek sekarang tengah ajar laki me cakap nogori...

sayang sebab US tu.. tapi kalau ada rezeki.. memang ada...
View user's profile View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 20-9-2006 at 06:02 AM


Waha :D degki la dekat korang semer. Saya baru gi 2 negara :( (tak campur Indon sebab gi sempadan je dekat Kalimantan. Thailand pun blum jejak lagi walaupun duk Kelate). Harap2 sok ade duit sendiri bleh travel banyak2.. amin.

K.Nurul....... duk US lama2 best nya. Dekat Seattle? Sempat gi konsert Nirvana tak? :D
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 342
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 21-9-2006 at 07:35 AM


Quote:
Originally posted by imajica

K.Nurul....... duk US lama2 best nya. Dekat Seattle? Sempat gi konsert Nirvana tak? :D


Memang die-hard Nirvana ler!! Dulu lah!! Pernah pegi concert they all sekali je, best giler, way back in 1992 kot! Music apa2 tah tapi memang best giler!!! Masa muda2 dulu boleh ler enjoy music cam tu!!!

Everytime students Msia datang Seattle, saya mesti bawak pi rumah tempat Kurt Cobain bunuh diri tu!! Also pi kubur Bruce Lee!! Gila kan!! :D
View user's profile View All Posts By User
aliah
Member
***




Posts: 29
Registered: 29-5-2006
Location: Petaling Jaya
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: Rest in peace my dear friend Azida Abd.Karim@Halim, March 12, 1984 to June 15, 2009

[*] posted on 26-9-2006 at 04:50 AM


ehem ehem
tibalah giliran postcrosser dari utara memperkenalkan diri :D

Em, kumpul setem sejak skolah rendah tapi sebabkan dari Form 1 sok kat hostel, koleksi2 banyak terabai. Bila balik cuti semester, baru la bukak album koleksi. Baru ke memperkemaskan koleksi bulan lepas :P

Tak sengaja masa cuti sem aritu, terjumpa postcrossing. Lepas sebulan dua baru perasan ada ikon forum kat atas nun. So haku pun join la forum. Tak kira bape koleksi poskad yang ada, tapi ada la dalam kotak plastik warna oren kat rumah. Skrg fokuskan nak kumpul banyak2 fridge magnet pulak :D
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
aliah
Member
***




Posts: 29
Registered: 29-5-2006
Location: Petaling Jaya
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: Rest in peace my dear friend Azida Abd.Karim@Halim, March 12, 1984 to June 15, 2009

[*] posted on 26-9-2006 at 05:00 AM


Berkenaan hal travel, saya tak la jalan sakan macam orang lain. Penah pegi Thailand & Singapore and the rest Semenanjung Malaysia je la.

Planning pas habis blaja nak backpacking ke korea-taiwan-hong kong-japan.
Besar tu harapannya. Sebab tu dok start nyimpan sikit2 :P
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
gundohingnick
New Member
**




Posts: 2
Registered: 22-6-2006
Member Is Offline

Mood: Trying to be Happy everyday!

[*] posted on 26-9-2006 at 05:07 AM


L&G,

Turn saya pula. Nama saya Arlee. Asal dari Sabah (Land below the Wind). Sekarang menetap di Miri, Sarawak (Land of the Hornbills). Dah lama tinggal di Miri since 1999 sebab bekerja dgn satu sykt swasta.

Hobi mengumpul coins, banknotes, FDCs', stamps & yg terbaru postcards. Hobi yg latest ini agak best & menjimatkan compared dgn yang lain-lain. At least dpt promote Malaysia.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 26-9-2006 at 09:52 AM


ehem!...

kat sini rupanya nak perkenalkan diri..dah sekian lama baru nak intro plak...:D
O.K lah, nama Dale, Cikgu Dale (baca dengan intonasi gaya James Bond). so keje ngajo.umur dah nak masuk 30-an. bday, korang kena bagi bday present sebab dah dekat dah, 14 Oktober. Asal, Sekinchan Selangor tapi kerja kat KL. bini baru ada sorang :P dan anak coming soon tak sampai sebulan lagi, insyaallah. Tau pasal postcrossing ni pun dari cari.com.

hobi ...banyak. sebab ada hobi yang mahal ada hobi yang murah. bila tak boleh buat hobi mahal boleh back up hobi yang low cost ni. antara hobi utama ialah membaca terutama yang berkaitan dengan military, buat scaled model (yang ni hobi mahal), kumpul setem, FDC, poskad (ni hobi dah lama tinggal dan sebab terabai juga sebab dok asrama serta kewangan) sampul duit raya, tiket, camping, travel (dalam Malaysia pun tak habis lagi), tulis artikel,dan ntah apa lagi hobi hobi sampingan. dulu memang ada kumpul poskad, tapi tengok macam tak dageng nak kumpul so terstop. banyak juga poskad yang dah diterbangkan ketempat lain. yang tinggal pun kira yang terselamat.

hem..dah panjang lebar ni. cukup la dulu. karang sambung lagi...
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 26-9-2006 at 01:53 PM


wah wah.. tahniah in advance! :)

eh, saya sorang je ke yg blom kenalkan diri? :P
View user's profile View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 26-9-2006 at 02:00 PM


Quote:
Originally posted by ketupat
eh, saya sorang je ke yg blom kenalkan diri? :P

Kura-kura dalam perahu... :mad::P

p.s. ketupat masuk ym jap



Oh.. saya ada soalan cepumas untuk anda semua. Sapa2 yang lain dah kahwin? Kena tau awal2.. takut tersangkut nanti susah :D
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 26-9-2006 at 02:05 PM


Quote:
Originally posted by imajica

Kura-kura dalam perahu... :mad::P

Oh.. saya ada soalan cepumas untuk anda semua. Sapa2 yang lain dah kahwin? Kena tau awal2.. takut tersangkut nanti susah :D


biarlah rahsia :D:D boleh gitu?
View user's profile View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 26-9-2006 at 02:07 PM


Quote:
Originally posted by imajica
Oh.. saya ada soalan cepumas untuk anda semua. Sapa2 yang lain dah kahwin? Kena tau awal2.. takut tersangkut nanti susah :D


hahaha sebab tu kena taruk siap-siap. bukan per hari tu pun poskad dari finland pun kata saya ada affair ngan mat salleh ni mau kalau dapat banyak lagi poskad dari Malaysia..mau saya ni memang James Bond...
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 26-9-2006 at 02:15 PM


hehe.. takpe bitau awal-awal.. nnt dah tau la camne nak tulis ayat kat poskad utk MY Tag (misalannya).. tulis ala-ala skema la skit .. :)
View user's profile View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 26-9-2006 at 02:33 PM


Quote:
Originally posted by ketupat

biarlah rahsia :D:D boleh gitu?


macam datin siti nurhaliza pulak la
View user's profile View All Posts By User
aliah
Member
***




Posts: 29
Registered: 29-5-2006
Location: Petaling Jaya
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: Rest in peace my dear friend Azida Abd.Karim@Halim, March 12, 1984 to June 15, 2009

[*] posted on 27-9-2006 at 01:19 AM


Quote:
Originally posted by charlie_dale
Quote:
Originally posted by imajica
Oh.. saya ada soalan cepumas untuk anda semua. Sapa2 yang lain dah kahwin? Kena tau awal2.. takut tersangkut nanti susah :D


hahaha sebab tu kena taruk siap-siap. bukan per hari tu pun poskad dari finland pun kata saya ada affair ngan mat salleh ni mau kalau dapat banyak lagi poskad dari Malaysia..mau saya ni memang James Bond...


Ajak your wife join skali kat postcrossing, so dapat la masalah cemburu dia diselesaikan. hopefully ;)
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
 Pages:  1    3  ..  22

  Go To Top

Imprint