Postcrossing Official Forum
Not logged in [Login - Register]
Go To Bottom


Printable Version  
 Pages:  1  2    4  ..  22
Author: Subject: Selamat Datang ke Forum
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 27-9-2006 at 02:09 AM


Quote:
Originally posted by ketupat
(aliah, nak backpacking tu, jgn lupa ajak sy ye!.. hehe)..

Nak ikut jugak.. boleh? :D Bajet nak gi holiday jugak right after graduating. Tak kira la katner. Ingat nak jelajah Thailand-Kemboja-Vietnam tapi ngan jalan darat :cool: amacam?
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
aliah
Member
***




Posts: 29
Registered: 29-5-2006
Location: Petaling Jaya
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: Rest in peace my dear friend Azida Abd.Karim@Halim, March 12, 1984 to June 15, 2009

[*] posted on 1-10-2006 at 04:22 AM


Quote:
Originally posted by imajica
Quote:
Originally posted by ketupat
(aliah, nak backpacking tu, jgn lupa ajak sy ye!.. hehe)..

Nak ikut jugak.. boleh? :D Bajet nak gi holiday jugak right after graduating. Tak kira la katner. Ingat nak jelajah Thailand-Kemboja-Vietnam tapi ngan jalan darat :cool: amacam?


Okay. Marilah kita mula menabung :P
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 3-10-2006 at 02:59 PM


teringin sangat nak pergi India, Turki, Iran, Itali, Czech Rep... ;) dan jugak Switzerland.. Jungfraujoch!! Hahaha.. kalaulah saya seorang jutawan.. :P
View user's profile View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 9-10-2006 at 06:03 AM


Quote:
Originally posted by charlie_dale
O.K lah, nama Dale, Cikgu Dale (baca dengan intonasi gaya James Bond).


Soalan:
Cikgu Dale ngajar subjek apa? :)

a- BM
b- Sejarah
c- Geografi
d- others
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 9-10-2006 at 10:08 AM


Quote:
Originally posted by imajica
Soalan:
Cikgu Dale ngajar subjek apa? :)

a- BM
b- Sejarah
c- Geografi
d- others


BM sekolah rendah. tapi major Sains minor kajian tempatan (sebab tu saya suka sejarah dan geografi disamping biologi).
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 9-10-2006 at 10:18 AM


Aaa... Cikgu, suruh la murid2 join Potcrossing :) kan best. Kalu saya jadi cikgu awal2 semua kelas saya paksa join :D Kalu cikgu BI patut sangat la.. tapi saya bleh jadi cikgu Fizik ngan Maths je. Walaupun masa sekolah lagi terel Chemistry sebenarnya :cool: tapi dah tak minat sangat sebab dah lama tinggal..


*tengah pikir nak tukar profesion jadi cikgu*
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 9-10-2006 at 10:49 AM


imajica boleh jd cikgu.. sbb suka bercakap.. ;)
View user's profile View All Posts By User
aliah
Member
***




Posts: 29
Registered: 29-5-2006
Location: Petaling Jaya
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Member Is Offline

Mood: Rest in peace my dear friend Azida Abd.Karim@Halim, March 12, 1984 to June 15, 2009

[*] posted on 9-10-2006 at 10:52 AM


Quote:
Originally posted by charlie_dale
Quote:
Originally posted by imajica
Soalan:
Cikgu Dale ngajar subjek apa? :)

a- BM
b- Sejarah
c- Geografi
d- others


BM sekolah rendah. tapi major Sains minor kajian tempatan (sebab tu saya suka sejarah dan geografi disamping biologi).


ampun cikgu sebab penggunaan bahasa melayu rojak di sini. jangan bulat dengan pen merah dengan bagi markah ye :P saya memanglah amat lemah dalam BM. mujur masa spm tak tersangkut kalau tak, turun pangkat la aku. mujurlah zaman tu dah berlalu :D
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 9-10-2006 at 02:03 PM


Ceh!, macam aku pun guna bahasa melayu standard atau baku apatah lagi klasik dalam forum ni? nak guna pun bertempat juga. hehehe.fungsi sebenar bahasa adalah untuk berhubung. selagi kita saling memahami, maknanya fungsi bahasa tu dalam komunikasi tu berjaya. kalau guna BM klasik ala zaman Hang Tuah pun tapi korang tak paham pun tak guna juga....

anyway, memang ada dalam perancangan saya tahun depan (itu pun kalau masih kekal dok di KL) dan jika masih memegang guru penasihat Kelab kembara atau guru kelab bahasa, memang saya akan masukkan Postcrossing sebagai satu aktiviti kepada aktiviti kelab. cuma tahun ni jer tak boleh nak dilaksanakan kerana forum ini hanya ditemui di saat-saat akhir aktiviti koku berjalan.

hem...nak jadi cikgu tak semestinya pandai cakap...zaman korang dulu pun kalau dengar cikgu bercakap potpetpotpet pun korang bosankan. so ada banyak faktor termasuk faktor -x sekali yang perlu ada untuk jadi cikgu. namun, profesion perguruan lani makin banyak cabaran dia bandik zaman cikgu kita dulu...
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 9-10-2006 at 03:07 PM


memang dari awal berminat nak jadi cikgu? :)
atau pengaruh dari famili? (emak @ ayah cikgu)..
View user's profile View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 10-10-2006 at 04:18 AM


Quote:
Originally posted by ketupat
memang dari awal berminat nak jadi cikgu? :)
atau pengaruh dari famili? (emak @ ayah cikgu)..


Abag sulung cikgu BM sek menengah bini dia pun cikgu sandaran, bini saya pula cikgu pra, abang ipar ustaz kat jabatan pelajaran kelantan, abang ipar no 2 pensyarah kat UIA, abg ipar 4 ustaz JQAF....

nak kata pengaruh famili tak juga, nak kata minat memang termasuk dalam salah satu cita-cita masa cikgu tanya ketika darjah 1 dulu. tapi saya rasa macam dah ditakdirkan jadi cikgu. kalau tak saya mungkin jadi wartawan majalah pertahanan. tapi sebelum nak masuk bidang ni, saya cuba dulu dengan menjadi cikgu ganti/sandaran di sekolah menengah dan rendah hampir setahun.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 10-10-2006 at 10:02 AM


Quote:
Originally posted by charlie_dale

Abag sulung cikgu BM sek menengah bini dia pun cikgu sandaran, bini saya pula cikgu pra, abang ipar ustaz kat jabatan pelajaran kelantan, abang ipar no 2 pensyarah kat UIA, abg ipar 4 ustaz JQAF....


jadi pendidik ni kerja mulia, pahala banyak dapat.... betul tak cikgu, sebab ilmu tu akan dibawak sampai keakhir hayat................................
View user's profile View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 11-10-2006 at 09:22 AM


Quote:
Originally posted by ketupat
memang dari awal berminat nak jadi cikgu? :)
atau pengaruh dari famili? (emak @ ayah cikgu)..

My parents cikgu :D diorang memang encourage sangat kitorang jadi cikgu.. tapi saya bagi alasan saya tak pandai dealing with people apetah lagi budak sekolah. My adik je sangkut. Tapi, tak impossible jugak pasni saya end up jadi cikgu.. mana la tau nak rasa cuti banyak :) or tak dapat kerja lain :P

Quote:
Originally posted by charlie_dale
kalau guna BM klasik ala zaman Hang Tuah pun tapi korang tak paham pun tak guna juga....

Jom la. Apa salahnya cakap bahasa klasik. Kat mana lagi nak rasa cakap stail Hang Tuah. Tuan hamba stat dulu la.. hamba sokong 100%
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 11-10-2006 at 10:25 AM


Quote:
Originally posted by imajica
Quote:
Originally posted by ketupat
memang dari awal berminat nak jadi cikgu? :)
atau pengaruh dari famili? (emak @ ayah cikgu)..

My parents cikgu :D diorang memang encourage sangat kitorang jadi cikgu.. tapi saya bagi alasan saya tak pandai dealing with people apetah lagi budak sekolah. My adik je sangkut. Tapi, tak impossible jugak pasni saya end up jadi cikgu.. mana la tau nak rasa cuti banyak :) or tak dapat kerja lain :P


well, saya juga dibesarkan oleh seorang guru, yg dah lama pun bersara. :) kawan-kawan ramai juga yg jadi cikgu. coursemate, ada yg lps grad, masuk maktab. kwn baik masa skolah menengah pun dah bergelar guru. saya..hmm,kalau kena caranya mungkin boleh, cuma ada satu kelemahan yg sy rasa macam susah nak di atasi, so tak jadi la nak jadi cikgu. heh.
View user's profile View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 11-10-2006 at 12:43 PM


Memang jadi pendidik ni kata orang banyak pahala. dan bagi saya kerja apa pun yang baik dan mendatangkan kebaikan pun tentu ada pahalanya. cuma bagi saya, lani tugas seorang cikgu semakin berat. ibu bapa seolah-olah memberikan tugas mendidik anak mereka 100% kepada cikgu tetapi cikgu dilarang pula untuk melaksanakannya. maksud saya, cikgu sekarang semakin terikat tangan mereka dalam usaha untuk mendidik. tidak boleh itu, tidak boleh buat ini...saya ingin bertanya, adakah kita akan marah atau denda anak kita jika mereka tidak buat salah? dan tugas cikgu bukan setakat mengajar bahasa, sains matematik dll...

seterusnya, apabila anak mereka berjaya, ibu bapa segera menyatakan anak mereka bijak, pandai, guru tuisyen bagus tapi kalau anak mereka gagal? cikgu sekolahlah yang akan menjadi sasaran...

sebenarnya banyak lagi sepak terajang dalam dunia pendidikan masa kini. bagi mereka yang ingin menceburinya. harap dapat bersedia menghadapinya. saya bukan hendak menakutkan tapi itu adalah realitinya.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
newrule
Bahasa Melayu Community Moderator
******




Posts: 342
Registered: 4-4-2006
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: newrule
Member Is Offline

Mood: The house is extremely empty without you Bah and Mak. :( Alfatihah.

[*] posted on 12-10-2006 at 03:12 AM


Wah...cerita fasal profession guru ek....saya sibuk nak mencelah gak ler!!! :D

Saya bukan teacher by profession even if parents and ramai family members in this line. Pernah try mengajar lepas habis degree dulu, awal 1990s but felt frustrated sebab rasanya students tak jadi pandai pun!!! Memang takda skills and kesabaran ke arah itu!! So quitlah and join corporate world..

Since the past 6 months, saya ajar English tuition at Smart Reader centre. Ini lagi menguji tahap kesabaran tahap maximum!! Saya dah try tender resignation last 2 weeks sebab stressed gila kerja kat situ, even if only ajar once a week, tapi pengetua tu tak bagi...cis!! So la ni tengah slowly bersabar ajelah....Susah sungguh nak handle kids, now my class' kids' ages ranges from 6 to 10. Yang kecik2 tu tak tahu dok diam, penat sungguh terjerit pekik ngan depa!!!

Memang respect gila kat semua teachers out there (including cikgu dale ler ;) ) sebab pandai handle budak2, baik yg kecik mahupun yg besar......This is definitely a profession yg susah to me! Baik saya kerja ngadap PC tiap hari!! Senang hidup! :D
View user's profile View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 12-10-2006 at 09:12 AM


Thanks Newrule...

nak bagitahu kat geng seforum, saya pun manusia juga. jadi dalam ketika mengajar tu kadang kala tahap sabar dah sampai maksimum. saya biasanya simpan je marah, bila baki bawa ke hadapan dah naik faedahnya..maka meletuplah gunung berapi. tapi tak pernah la lagi ambil tindakan yang kata orang tu sampai nak pukul anak orang. yang jadi mangsa selalunya, softboard, papan tulis, kayu pembaris, atau buku mengajar saya. sebab kita terpaksa juga lepaskan...dah tegur cara baik tak jalan terpaksa juga la jari sarjan macam bagi kawat kaki.

dan anak murid zaman lani lebih hyperactivenya...kalau budak bandar memang comfirm hypernya. depan mak bapak macam tikus kat sekolah..ligat kalah gasing uri. tu belum mak bapak menangkan anak dalam beberapa perkara. masa baru posting dulu, memang ada juga cuit anak orang, tapi bila dah siap buat perang, maka kena ambil cara lain.

dan apabila memperkatakan mengenai cikgu yang bermasalah, bagi saya dalam apa juga bidang perkerjaan mesti ada yang jenis bawa lumpur, yang jenis nila setitik dan saya tak nafikan memang ada cikgu yang bermasalah tapi saya pasti, lebih ramai guru yang komited dengan tugas berbanding yang problemo. so no wonderlah kalau guru juga merupakan profesion yang ramai menyumbangkan penghuni Hospital permai Tampoi dan Bahagia Tg. Rambutan...

tapi, saya rasa anda boleh lihat jurang cara, adab dan disiplin semasa zaman kita sekolah rendah dahulu dengan anak-anak kita sekarang.dan pernahkah anda terfikir untuk pukul guru hanya kerana dia menegur anda tidak siap kerja? dan perkara ini telah terjadi.

anyway, terima kasih dan berikanlah sokongan dan bantuan dalam apa jua cara kepada guru-guru yang mendidik anak anda. namun jgn lupa akan tugas kita sebenar sebagai ibu dan bapa anak kita, kerana kitalah yang sepatutnya lebih dahulu mendidik anak kita. bagi saya guru hanya sebagai pelengkap. semuanya bermula dari rumah.

p/s: nak tahu bayak cerita menarik sepak terajang dunia guru? nanti la sembang kalau ada tt ke..gath ke..
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 12-10-2006 at 10:08 AM


Quote:
Originally posted by charlie_dale

dan apabila memperkatakan mengenai cikgu yang bermasalah, bagi saya dalam apa juga bidang perkerjaan mesti ada yang jenis bawa lumpur, yang jenis nila setitik dan saya tak nafikan memang ada cikgu yang bermasalah tapi saya pasti, lebih ramai guru yang komited dengan tugas berbanding yang problemo. so no wonderlah kalau guru juga merupakan profesion yang ramai menyumbangkan penghuni Hospital permai Tampoi dan Bahagia Tg. Rambutan...


:o first time saya baca pasal ni.. dulu, cikgu dale buat latihan mengajar (praktikal) kat skolah/negeri mana? :)

erm, salah sorang kwn saya dulu.. lps matrik dia masuk UPSI, then bila dah grad.. (bape lama eh lps tu, kena mengajar? saya tak arif sgt).. tp dia ni tak jugak mengajar, setahun lebih rasanya..dkt dua tahun. dia kata, guru KPLI lebih diutamakan.. kenapa ya agaknya? :)
View user's profile View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 12-10-2006 at 10:43 AM


tak kisah ke kalau kita terus sembang pasal ni kat sini? :o

meh saya jawab semua soalan:-

saya dulu praktikal di Pendang, Kedah, Padang Besar dan Langkawi.

Mengenai isu guru lepasan U dengan KPLI jawapannya mudah. oleh kerana lepasan U adalah di bawah kementerian pelajaran tinggi dan KPLI pula di bawah Kemeterian pelajaran, maka sudah tentu kementerian pelajaran melebihkan yang dibawahnya. lepas tu, rasa,kebanyakan guru lepasan U mungkin bidangnya tidak kritikal macam BM, sastera. kalau BI takkan la depa nak tolak. tapi KPLI (menengah tak salah) dah dihentikan untuk beri peluang kepada guru lepasan U ini.boleh lihatkan, macam tiada kerjasama malah rasanya U terus mengeluarkan graduan tanpa memikirkan sama ada ada atau tidak ruang kerja untuk mereka dan kementerian pelajaran pula macam tidak sediakan senarai keperluan mereka, negeri mana nak cikgu bm sekolah mana nak cikgu sains, bila time posting. main sumbat. yang kenanya orang macam saya juga dan rakan anda. macam saya, posting, sampai 5 orang major sains disumbat dalam sekolah yang sebenarnya memerlukan cikgu major BM. akhirnya 4 keluar ke sekolah lain tinggal saya sorang dan jadilah cikgu BM. maka terpaksa la belajar dan tackle skill dari zero nak ngajar BM. ...

jadi itulah antara sepak terajangnya...
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
charlie_dale
Member
*****




Posts: 286
Registered: 12-9-2006
Location: My hometown is Selangor but now in Sabah
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: Charlie_Dale
Member Is Offline

Mood: Weekdays: working Weekend: student

[*] posted on 21-10-2006 at 01:50 PM


Adalah dengan ini, dengan rasa besar dan bangganya saya ingin memaklumkan bahawa seorang lagi rakyat Malaysia amnya dan negeri Selangor khususnya telah bertambah lagi dengan selamatnya di Hospital Sabak Bernam, pada jam 9 malam 20/11/2006 dengan berat 2.19kg. Semoga apabila besar nanti dapat berbakti kepada Agama, Nusa dan Bangsa.:)
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 21-10-2006 at 02:41 PM


congrats cikgu! hopefully, ibu dan anak, dua-duanya okay :) nnt bitau siapa nama si comel tu ek..
View user's profile View All Posts By User
imajica
Member
*****


Avatar


Posts: 264
Registered: 7-12-2005
Location: KL
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: imajica
Member Is Offline

Mood: mood not found

[*] posted on 23-10-2006 at 06:09 AM


Yaaaayy :D Dale Junior sapa nama?? :)
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 30-10-2006 at 02:25 PM


Quote:
Originally posted by charlie_dale
Adalah dengan ini, dengan rasa besar dan bangganya saya ingin memaklumkan bahawa seorang lagi rakyat Malaysia amnya dan negeri Selangor khususnya telah bertambah lagi dengan selamatnya di Hospital Sabak Bernam, pada jam 9 malam 20/11/2006 dengan berat 2.19kg. Semoga apabila besar nanti dapat berbakti kepada Agama, Nusa dan Bangsa.:)


Tahniah, tambah rezeki raya ni
View user's profile View All Posts By User
asianpunk
Member
***


Avatar


Posts: 63
Registered: 19-12-2005
Location: Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: asianpunk
Member Is Offline

Mood: kanan, kiri

[*] posted on 11-11-2006 at 11:46 AM


Quote:
Originally posted by chat_noir
Hello!:) Apa kabar semua. Kucing hitam baru nak menumpang masuk join in. Name's bennjamin, panggil benn sahaja. Thanks very much to imajica and newrule for encouraging me to join in MY tag. Minta maaf sebab saya tak pandai bergaul sangat. More like a loner. Hanya memerhati...tapi hari nih tergerak hati nak join in. *dah tak tau nak chakap apa dah* (scratching me head)


apa khabar benn, selamat datang ke forum ni. kalau ada apa-apa saja pasal poskad di malaysia ni kita kongsi-kongsi kan bersama, anyway happy postcrossing
View user's profile View All Posts By User
ketupat
Member
***


Avatar


Posts: 30
Registered: 14-7-2006
Location: Peninsular Malaysia
Country Flag:
Malaysia

Malaysia
Postcrossing Username: zrl8
Member Is Offline


[*] posted on 11-11-2006 at 12:15 PM


:) hi benn, slalu la borak-borak kat sini ye...share-share citer. the more the merrier..
View user's profile View All Posts By User
 Pages:  1  2    4  ..  22

  Go To Top

Imprint